Prehod- filmska premiera

Sinoči je bila v Kinoklubu Vič premiera filma Prehod.

Presenetljivo gledljivo.
Sicer sem si želela, da se film poglobi v način, kako vseobsegajoča manipulativna organizacija Zom deluje- malo površno, oziroma naivno je  psihološki teror prikazan za tiste, ki se bolj ukvarjamo s takšnimi temami. Vsa vprašanja so namreč pometena v magični simbol in na koncu jih je več kot odgovorov, kar je sicer za zf žanr popolnoma pričakovano.

Ljubezenska zgodba pa bi lahko bila za nekaj nians močnejša vse do konca.

A glej presenečenje!, stvarca ima začetek, jedro in konec! Vse troje dinamično, tekoče in razumljivo,  glasba v izvedbi Rožmarink pa enkratna. Trupel ravno prav, ljubezenski prizori realistični in ni  sledi o cankarjanski materi, zapitem očetu ali o prizoru, ki te sili razmišljati, o čem že ravnokar besno razmišlja glavni junak.
Ni me prepričala le estetika. Že res, da naj bi bili umetniki  zanemarjene kreature, pa vseeno…
Igralci so se izkazali, najsi bodo liki hladno lepi, nemarni ali nevarno očarljivi, kakor tudi sodelujoča ekipa.

Pohvalno, da je iz državne malhe financiran projekt, ki je politično nekorekten tako za leve kot za desne, saj oboji hlepijo po kontroli s pomočjo takšnih in drugačnih manipulacij.

Kot so nekje že napisali, ko je film v Portorožu prejel nagrado publike, gre za pravo osvežitev. Ampak z ledenim tušem.

Publika pa je bila mlačna, zdolgočasena, vse skupaj bolj komemoracija kot premiera, še prometni znak iz sebe iztisne več življenja. Film si je zaslužil manj mlačen sprejem.
Nagradno vprašanje: bo za Prehodom Izhod ali Slepa ulica?

Odgovor je odvisen od tega, kdo pa vam pere možgane.

Ne rečt, da nihče. Je naš pesnik  že davno skoval zgovoren napis za na pasjo ovratnico:

“Jaz sem tvoj pes. Čigav pes si pa ti?”

Torej?

 • Share/Bookmark
 

22 komentarjev na “Prehod- filmska premiera”

 1. irena irena pravi:

  no ja, meni se je zdela zadeva precej osnovnošolski poskus v dotičnem žanru. naivno, z obupnimi dialogi, Ivanušič je bil pa kul. tudi čez Kranjčevo nimam kaj pripomniti.

 2. Dajana pravi:

  aaaaaaaaaaaaaaaaa

 3. barbiblond barbiblond pravi:

  Irena,
  v primerjavi s tujo produkcijo res. Ker pa naši filmi v zdrajsanih žanrih v večini niso preboleli niti predšolskih bolezni, se mi ni zdelo slabo, sploh če vzamem za merilo, kolikokrat med predstavo pogledam na uro.

 4. Dajana pravi:

  Še prometni znak iz sebe iztisne več življenja????

  ahahahahaha Jao no, saj smo v Sloveniji! :)

 5. barbiblond barbiblond pravi:

  Aj, Dajana,
  viš, več ali manj sem celo življenje v Sloveniji, pa še ne razumem. Ni treba hvalit, lahko izžvižgajo, ampak nekaj naj naredijo, jao.

 6. Dajana pravi:

  Ljudje so v hipnozi. Masovno. Opran mozak. Kaj jaz vem. Bila sem štirikrat v Ameriki. Tam je tako, kot če prideš na drugi planet. Ko te nekdo na cesti vpraša: “Hej a rabiš kakšno pomoč”, te paranoja, kaj je narobe. ;) Ali pa, sedim na letalu, se peljem na LA, pa začne (neznanec) zraven mene nakladat (kot da se poznava že sto let), kako lepo vreme imamo itd.

  Potem se pa peljem z vlakom z Dunaja do meje s Slovenijo. V kupeju jaz s svojim majhnim otrokom in starejši zakonski par. Deset minut pred prihodom v Slovenijo se začnemo pogovarjat, kako je v Sloveniji itd. Prej pa 2 uri stran gledata. :)

  Ljudem je po moje tukaj implantiran ukaz, da je to, če komunicirajo, slabo. :(

 7. Dajana pravi:

  Barbiblond: Sem pozabila. Lepo, da si vstala od mrtvih. :)

 8. irena irena pravi:

  no ja, mene je zelo imelo gledati na uro … samo sem vljudna in tega ne delam, ker nočem z ekrančkom od mobitela morit vsem okoli sebe :)

 9. marko pravi:

  Film je saj gledliv za razliko od drugih,ne vem gdo lahko gleda vampirji z gor,imamo srečo da imamo Rok Cvetkova da poskrbi za dobro narejene kaskaderske prizore,on je car na svojem področju…..

 10. Peter pravi:

  Videl sem kar nekaj slovenskih filmov in Prehod je definitivno nekaj novega v naši produkciji. Ker pa je neslovenska tema in neslovenski žanr, bi kar naenkrat vsi radi videli hollywood… Tudi zbode ravno dovolj, da opomni kakšnega FB-jevca, da vse kar je zastojn, velikokrat prikriva pravi namen in ta je manipulacija.
  Dajmo še malo akcije in še več upora proti sistemu. Bravo!

 11. jože pravi:

  Marko se strinja s tabo,Rok Cvetkov je car ne samo v Slov,tudi po celi evropi.ponsni smo da ga imamo.pozdrav iz Murske Sobote……

 12. barbiblond barbiblond pravi:

  Dajana,
  tnx!!!
  Irena,
  lepo, da si vljudna :) , tvoja fleš generacija je pa res bolj zahtevna…
  marko,
  ja,
  Peter,
  tudi res,
  jože,
  da se ne bom ponavljala…

 13. Pris Pris pravi:

  Pri dojemanju kakovosti filmov ne delim na “slovenske” in “tuje”. Razni “za naše razmere je bil pa dober” izgovori mi ne pomenijo nič.

  Prehod je osnovno idejo, ki je pri nas sicer res nekaj novega, realiziral dokaj naivno in neprepričljivo. Dialogi v slovenščini so se mi zdeli večinoma slabi, tuji pa rahlo preveč izumetničeni, saj se osebe, katerih materni jezik ni angleščina, v angleščini ne pogovarjajo na tak “šolski” način. Posledično je trpela sporočilnost filma.

  Pohvalil bi glavne igralce, čeprav se pregovorni slovenski lesenosti na filmu niso povsem izognili, vendar za to tokrat krivim dialoge oz. scenarij. Ne glede na to pa je bilo vse skupaj bistveno bolje, kot pri Vampirju z Gorjancev.

  Zanimivo mi je tudi, da je sofinancer Filmski sklad, kar pomeni, da so subvencije končno deležni tudi malo bolj nevsakdanji projekti. Če bo domača filmska produkcija šla v to smer, potem se slovenskemu filmu obetajo boljši časi. Tole pa je le prvi korak, sicer korektno režiran, posnet in odigran, vsebinsko pa žal neprepričljiv.

 14. Igor Đukanović pravi:

  Praviš hollywoodsko površen film o psihološkem terorju. Hm, priznam. Izprovocirala si me, da si še sam ustvarim mnenje o njem.

 15. barbiblond barbiblond pravi:

  Pris,
  res ne gre, da bi filme delili na naše in tuje, poudarek naj bi bil na osvežitvi, oziroma koraku naprej. Za spremembo sem trudila videti pozitivne plati, je pa tvoj komentar realnost. Mi je ekstra všeč zadnji odstavek…
  Igor Đukanović,
  za to gre, ja :)

 16. vlatka vlatka pravi:

  Nisem gledala.

  Ti pa pustim pozdrav :D :)

 17. vlatka vlatka pravi:

  Dala bi ti rožo,
  pa obrneš stran
  pogled.
  Dala bi ti roko,
  pa skriješ
  jih v žep.
  Zapela bi ti pesem,
  a poslušati
  nočeš več.
  Zato le objemem te,
  ne moreš od
  mene preč.

  Vlatka K., 29. 03. 09, 20.01

 18. barbiblond barbiblond pravi:

  No, vlatka draga, lepi verzi, pa ja ne misliš mene ? :)

 19. Igor Đukanović pravi:

  A tu je link na post o Prehodu.

  Hvala, Barbi, da si me navdušila za film. Prejšnji teden sem si ga ogledal in mi ni žal. Priznam, da me površnost ni niti najmanj motila. Prav nasprotno. Vesel sem, da je očitno tudi na to temo možno narediti happy end. (Film se konča s prizorom, ko glavni junak prehiti že viden tovornjak z plavo cerado in tako (po opravljeni vsiljeni mu nalogi) simbolično izrine ZOMbije iz svojega horizonta. Mislim, da bom tako kot Matrico tudi ta film še večkrat citiral.

 20. barbiblond barbiblond pravi:

  Igor,
  če sem navdušila samo tebe, je nekaj narejenega :)

 21. Uroš pravi:

  Lepo pozdravljeni. Film mam namen si ga ogledati že pa do sedaj nism utegnil zaradi premalo časa.
  Pred kratkim sm bil v kinoklubu in so rekli da ga nebojo več imeli na sporedu pa me zanima kje se ga da še kako drugače ogledati kjerkoli???
  Najlepša hvala za odgovor.
  lp

 22. barbiblond barbiblond pravi:

  Pozdravljen, Uroš,
  ne vem iz glave, a se bom pozanimala.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !